Bekijk hier onze speellijst met aankomende concerten, voorstellingen en andere optredens.
We bevinden ons in het Mallorca van de vroege Middeleeuwen, het is de vooravond van Kerst. Een figuur, gekleed in liturgische gewaden, heft midden in de kerk een zwaard omhoog en zingt:
Op de dag des oordeels zal hij die gediend heeft, gespaard worden.
Dit trefzekere openingsbeeld is het begin van het Lied van de Sibylle, een eeuwenoud stuk dat haar wortels heeft in dezelfde rijke bodem als het gregoriaans. Het Lied van de Sibylle is een zogeheten doomsday prophecy: juist op het moment dat de grote feesten voor de deur staan, houdt het Lied van de Sibylle ons een spiegel voor, het is een waarschuwing, een echo uit het verleden die nog altijd klinkt—waar leiden we onszelf heen als we niet langer luisteren, als we vergeten wat ons samenbrengt?
Het Lied van de Sibylle – El cant de la Sibil·la – behoort tot het UNESCO werelderfgoed. De wortels van deze fascinerende, eeuwenoude compositie kunnen tot in de vijfde eeuw worden getraceerd. Het repeterende thema roept een meditatieve sfeer op, waarbij stem en instrument, solo en samenzang elkaar afwisselen.
De zangeressen van Wishful Singing bundelen hun muzikale krachten met vocalist Salah Eddine Mesbah en multi-instrumentalist Hamza Amrani van het Amsterdams Andalusisch Orkest en met ud-speler Ilias Markantonis, winnaar van het Ud Concours 2024.
De klanken van de ud en de rabab voegen een rijke, melancholische diepte toe aan de zang, terwijl de percussie de onheilspellende boodschap van de Sibylle versterkt.
Met dit programma bieden het Amsterdams Andalusisch Orkest en Wishful Singing een spannend muzikaal alternatief voor de geijkte winterconcerten, waarin halleluja’s en Jingle Bells de boventoon voeren.
Bezetting
Wishful Singing:
Anne-Christine Wemekamp
Maria Goetze
Stella Brüggen
Marjolein Stots
Tal Shasha
Amsterdams Andalusisch Orkest:
Salah Eddine Mesbah – vocalist, percussie
Hamza Amrani – banjo, ud, rabab, percussie
Winnaar Ud Concours 2024
Ilias Markantonis – ud
Credits
Artistiek team
Willem Bruls – dramaturg-schrijver
Campagnebeeld -Juri Hiensch
De viool bevrijdt zich van zijn brave en ietwat deftige imago tijdens de Nacht van de Viool. In de bovenzalen van TivoliVredenburg klinkt de viool in alle toonaarden, samenstellingen en genres: van jazz en pop tot volksmuziek, van gipsy en global tot elektronisch en van improvisatie tot multidisciplinair en experimenteel. Mis de grote Mash-Up niet – wanneer de complete line-up samen met genre-bending violist Tim Kliphuis op het hoofdpodium verschijnt.
Informatie volgt nog.
Terug op veler verzoek: een avond zwijmelen bij filmmuziek uit de grote love stories van de Egyptische en Arabische cinema. Het Amsterdams Andalusisch Orkest viert Valentijnsdag met passie en overgave en brengt iconen als Abdel Halim Hafez, Umm Kulthum en Fairuz weer even dichtbij.
Het Amsterdams Andalusisch Orkest neemt je mee naar de gouden eeuw van Caïro, een periode waarin de stad uitgroeide tot een cultureel en artistiek centrum van de Arabische wereld. Deze bloeiperiode duurde van de jaren 30 tot de jaren 70 van de vorige eeuw en stond in het teken van een ongekende ontwikkeling van film en muziek.
Na de explosieve groei van steden zoals Casablanca, Bagdad en Caïro braken drie decennia aan die worden beschouwd als de ‘gouden tijd’ van Arabische film en muziek. Een centrale rol was weggelegd voor componisten als Baligh Hamdi, Zakariyyā Aḥmad, Mohamed Abdel Wahab, Riad Al Sunbati die hits schreven voor iconen als Umm Kulthum, Abdel Halim Hafez en Warda Al-Jazairia. Dankzij Radio Caïro bereikten hun nummers miljoenen luisteraars in de hele Arabische wereld.
Let op! Oorspronkelijk kondigden wij aan dat vanavond het programma A Tribute to Farid al-Atrash uitgevoerd zou worden, maar dat vindt plaats op 5 april 2026. Kaartkopers hebben hierover bericht ontvangen.
Het Amsterdams Andalusisch Orkest brengt een ode aan de Syrische zanger Farid al-Atrash: de ‘koning van de ud’ en een legende in de Arabische muziekgeschiedenis. Met zijn diepe stem en virtuoze spel wist hij miljoenen harten te raken. Farid stond bekend om zijn melancholische liederen over liefde en verlies, waarmee hij emotie op ongeëvenaarde wijze tot uitdrukking bracht.
Dankzij de plaatopnames en radio-optredens van Al-Atrash met de legendarische Egyptische zangeres Umm Kulthum werd de traditionele populaire Arabische muziek vanaf 1950 wereldwijd geliefd. Al-Atrash – die net als Kulthum halverwege de jaren zeventig overleed –schreef meer dan vijfhonderd nummers, voornamelijk romantische liefdesliederen. Zijn muziek leeft voort als een tijdloze erfenis die generaties blijft inspireren.
Let op! Oorspronkelijk kondigden wij aan dat vanavond het programma Cairo's Golden Age uitgevoerd zou worden, maar dat vindt plaats op 15 mei 2026. Kaartkopers hebben hierover bericht ontvangen.