Het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO) is in 2011 opgericht met als doel het Andalusisch erfgoed op het gebied van kunst en cultuur te verbinden met het heden.

Het AAO brengt niet alleen de muziek terug naar Europa, maar combineert dit met (bestaande en zelfgeschreven) verhalen, gedichten en theater. De zeggingskracht van de muziek en de verhalen erachter zijn op artistiek cultureel gebied de verbinding tussen heden en verleden.

Het AAO wist met het bijzondere repertoire van Al Andalus, door middel van eigen producties en het aangaan van diverse samenwerkingen, een unieke plek te verwerven in de Amsterdamse cultuursector. Hiermee bereikten we de afgelopen decennia diverse publieksgroepen in binnen- en buitenland.

Het orkest

Ook groeide het muzikale netwerk in Amsterdam door de veelzijdigheid van de musici. Het orkest wordt nu al tien jaar gevormd door musici uit binnen- en buitenland.

In de loop der jaren werkte het orkest samen met gerenommeerde musici uit allerlei genres, van Arabisch (Marcel Khalife en Sami Yusuf) tot jazz (Metropole orkest) en flamenco (Estrella Morente).

Een muzikale verdieping

Naast deze drie repertoires zet het AAO zich ook in voor muzikale verdieping en staat we ook met andere Andalusisch georiënteerde genres op het podium, zoals de malhoun, (Sanaa Maharati) en de flamenco (Estrella Morente). Naast de Andalusische repertoires specialiseert het AAO zich ook op de Oosterse sharqi muziek.

Door de aanknopingspunten tussen het Arabo Andalus repertoire en andere genres, evolueerde het AAO naar een muzikaal creatief platform dat zich is gaan richten op verschillende repertoires, stijlen en disciplines die van Granada tot en met Bagdad reiken.

De samenwerkingen met makers en musici in Amsterdam hebben het AAO steeds meer een eigen, unieke Amsterdamse signatuur gegeven, waardoor er drie focusgebieden zijn ontstaan.

1. Maghrebijns & Andalusisch: van ‘flamenco’ tot ‘arabo andalus’, van ‘gharnati’ tot ‘sefardi ladino’;

2. Oosters: klassiek repertoire van Arabische iconen, zoals de AAO a Tribute to-series van Abdelhalim Hafez, Oum Kolthoum en Fairouz;

3. Amsterdams & Hedendaags: het integreren van jazz/wereld/klassieke musici binnen het orkest.

Hiermee verbinden we verschillende disciplines en genres van Amsterdamse culturele instellingen aan het AAO. Uit deze lijn ontstaan meer muzikale crossovers en is er meer ruimte voor experiment.

Ons bestuur

Inssaf Cherif (voorzitter)
Jan Cremers (penningmeester)
Nadia Zerouali
Kiki van de Berg

AAO wordt ondersteund door

Maak kennis met ons team

Ud

Haytham Safia

Piano

Xavi Torres VI

Contrabas & gitaar

Daniël van Huffelen

Viool

Mohamed Al Mokhlis

Viool

Jafaar Lougmani

Nay & Fluit

Marianne Noordink

Percussie

Ruven Ruppik

Muzikaal leider & Viool

Abderrahim Semlali

Zang

Fatiha Alyoud

PR & Communicatie

Bouchra el Khannoussi

Artiesten coördinator & Productie

Hassan Bakkali

Mede-oprichter & Creative Director

Mohamed Adroun

Mede-oprichter, Viool, Percussie & Zang

Dwight Breinburg

Productie

Marco Reekers

Muzikale dramaturgie

Anastasios Sarakatsanos

Mede-oprichter, Viool, Rabab & Zang

Mohamed Chairi

Zang & Percussie

Salah Eddine Mesbah

Percussie

Ahmed Khaili

Muzikaal leider, Qanun, Ud & Zang

Ahmed El Maai

Geluidstechnicus

Khalil Khoury

Mede-oprichter & Consigliere

Yassine Boussaid

Muziekproducent

Anas Soudfa

Het AAO organiseert sinds 2016 het tweejaarlijkse Ud festival. De Ud is een zeer oud instrument die in verschillende culturen een eigen muzikale kleur heeft gekregen.

Een muzikale kleur die nauw samenhangt met de muzikale traditie van de gemeenschappen. Handelslieden wisten naast goederen ook muziek uit te wisselen. Uit diverse overleveringen duikt de ud op als een van de symbolen van deze culturele kruisbestuivingen. Dit instrument onderscheidde zich door zijn aanpassingsvermogen zonder verlies van zijn karakter en identiteit.

Tijdens dit festival staat het oer instrument de ud centraal in klassiek Spaans Arabisch repertoire, eigentijdse cross-overs en in de Arabische populaire muziek van vandaag. Nationale en internationale ensembles en solo ud spelers uit divers muzikale windstreken nemen deel aan concerten in Nederland. Van hedendaagse muzikale kleuren tot en met traditionele vormen.

Ons community-centrum MAQAM is een creatieve ruimte voor buurtbewoners, talent en creatieven. MAQAM biedt een programma dat bestaat uit concerten, presentaties, tentoonstellingen, repetities, workshops en masterclasses.

In drie inspirerende ruimtes vinden uiteenlopende dag- en avondprogramma's plaats. Van fotografie workshops tot en 
met concerten en van woordkunst-masterclasses tot en 
met muziekrepetities.

Het woord MAQAM komt voor in het Arabisch, Perzisch en Turks en is een verwijzing naar een muzikale melodieuze modus. Diverse modi vormen een rijk muzikaal palet aan kleuren en structuren met ruimte voor improvisatie en gevoel. Naast de muzikale verwijzing
staat MAQAM ook voor positie, locatie en plaats.

Volg MAQAM op social media

Adres

Jan van Schaffelaarplantsoen 2
1061 BS Amsterdam

Bekijk op Google maps →

Contact

PR vragen

Mail Bouchra

Boekingen

Mail AAO

Zo bereik je ons

Wij zijn gevestigd in MAQAM, in Amsterdam Bos en Lommer aan de rand van de Kolenkitbuurt.

Openbaar vervoer: Je reist vanaf station Amsterdam Centraal naar MAQAM met bus 21 (richting Geuzenveld), uitstappen bij halte Bos en Lommerplein. Of met Metro 51 (richting Isolatorweg) uitstappen bij halte Burgemeester de Vlugtlaan. Vanaf Amsterdam Sloterdijk reis je met bus 15 (richting station Zuid) het snelst naar MAQAM. Vanaf Bos en Lommerplein is het slechts enkele minuten lopen. Ook kunt u gebruik maken van tram 7. Uitstappen bij halte Bos en Lommerplein, na enkele minuten lopen, arriveert u bij MAQAM. Plan vooraf je route van deur tot deur op 9292.nl.

Fiets- en auto parkeertips:Kom je met de fiets? Je kunt jouw fiets makkelijk voor de deur stallen. Wel aan een fietsnietje vastmaken. Met de auto kun je in Bos en Lommer tegen een betaald tarief parkeren of gebruik maken van de goedkope P+R opties aan de rand van de stad. Vanaf P+R Bos en Lommer loop je binnen 4 minuten naar MAQAM.