Het Amsterdams Andalusisch Orkest biedt muzieklessen voor kinderen aan. Wekelijks geven een aantal orkestleden les aan kinderen (6 t/m 12 jaar oud) in de Arabo Andalus muziek.

In ons community center MAQAM in Amsterdam West, leren zij de kinderen de ritmes, de liederen en de geschiedenis.

Naast de groepslessen biedt het Amsterdams Andalusisch Orkest ook aandacht aan individuele begeleiding. Dit geldt vooral voor de kinderen die een instrument leren zoals de viool, ud, derbuka, tamboerijn en piano.

Door het aanbieden van workshops en lezingen, zetten wij onze expertise in over de betekenis van Al-Andalus voor onze huidige samenleving.

Vergeten verhalen over wereldreizigers, filosofen, gastronomen en muzikanten worden in presentaties en discussies besproken. Het doel is om de kennis over deze periode beter te verankeren in het curriculum op scholen, activiteiten binnen community centra en programma’s van jongerencentra. De afgelopen jaren vonden deze lezingen plaats op hogescholen, universiteiten, vrouwenorganisaties en buurthuizen voor diverse doelgroepen en kennisgebieden.

Elke maand gaat MAQAM, ons community-center open voor een muzikale ontmoeting in de buurt. Lokaal talent met verschillende muzikale achtergronden spelen samen om een nieuwe sound te ontwikkelen tijdens de jamsessies.

Het Amsterdams Andalusisch Orkest stelt per jamsessie een specifiek thema centraal. Een introductie in de vorm van een lezing, een film of een verhalenvertelling luidt het thema in. Het kan gaan over sufi gerelateerd repertoire of de evolutie van de Arabische ud naar de Europese luit. Het is vrij toegankelijk voor publiek.

Wij hechten veel waarde aan de toegankelijkheid en zeggingskracht van het Andalusisch repertoire.

De betekenis van de teksten leert ons hoe diepzinnig en rijk de dichtkunst was en biedt inzichten over het leven waar tolerantie, verdraagzaamheid en diversiteit samengingen, maar ook hoe fragiel deze basis kan zijn.

Met de ontwikkeling van het notenschrift weet het Amsterdams Andalusisch Orkest, musici aan zich te binden zonder voorkennis van de muziek. Hierdoor kunnen ze een muzikale bijdrage leveren tijdens de concerten van het Amsterdams Andalusisch Orkest. Het doel is om een breed netwerk aan topartiesten uit diverse genres te verbinden aan de Arabo-Andalus muziek.

Filter op:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Soort
Titel en omschrijving
Datum
Download
Muziekeducatie
Een muziekboekje voor kinderen: “Arabo Andalus muziek in Amsterdam”
Vijf bijzondere verhalen en liedjes
25.5.22
Muziekeducatie
Muziek in Dar Amsterdam
Muziekboekje met verhalen en liedjes
25.5.22