Het Amsterdams Andalusisch Orkest speelt verschillende muziekvormen van Granada tot en met Bagdad uit diverse tijdsperioden en stijlen. Van het rijke Arabo Andalus repertoire tot en met de mystieke Oosterse muziek, en van de geraffineerde improvisatiemuziek uit de Arabische wereld tot en met de volkse muziek uit de Maghreb.

Het Amsterdams Andalusisch Orkest speelt drie soorten Arabo Andalus repertoires. De tarab (klassiek) is het rijke repertoire uit Al Andalus.

De chaabi andalusi richt zich op de muzikale crossovers en de volksmuziek met invloeden van het Arabo Andalus repertoire. Grote meesters als Abdesadaq Chekara (1933-1998) stond aan de basis van de chaabi andalusi.

De sufi andalusi is de mystieke spirituele sound van de Arabo Andalus muziek. De muziek en vocale improvisatie die van meester op leerling in de zawiyas (heilige graftombes) wordt overdragen.

Naast deze drie repertoires zet het Amsterdams Andalusisch Orkest zich ook in voor muzikale verdieping en staat ook met andere Andalusisch georiënteerde genres op het podium, zoals de malhoun en de flamenco. Naast de Andalusische repertoires specialiseert het AAO zich ook op de Oosterse sharqi muziek.

In de Tribute serie eert het orkest helden uit het verleden als Oum Kalthoum, Abdelhalim Hafez en Mohamed Abdelwahab. Ook worden hedendaagse elementen en nieuw gecomponeerde muziek op het podium gepresenteerd.

Ondertussen maakt het orkest meer dan muziek. Zo heeft het AAO een uitgebreid aanbod aan muziekeducatie en exposities en is het organisator van het Ud Festival. Daarnaast produceert het Amsterdams Andalusisch Orkest concerten/theatervoorstellingen met een specifiek thema of focus op een bepaald genre. De theatervoorstellingen van het Amsterdams Andalusisch Orkest richten zich op de zeggingskracht van muziek en cultuur van Al Andalus. Door middel van een combinatie tussen verhalen, spel en natuurlijk muziek.

Ons bestuur

Inssaf Cherif (voorzitter)
Jan Cremers (penningmeester)
Nadia Zerouali
Kiki van de Berg

Onze partners

Maak kennis met ons enthousiaste team!

Ud

Haytham Safia

Piano

Xavi Torres VI

Contrabas & gitaar

Daniël van Huffelen

Viool

Mohamed Al Mokhlis

Viool

Jafaar Lougmani

Nay & Fluit

Marianne Noordink

Percussie

Ruven Ruppik

Muzikaal leider & Viool

Abderrahim Semlali

Zang

Fatiha Alyoud

PR & Communicatie

Bouchra el Khannoussi

Artiesten coördinator & Productie

Hassan Bakkali

Mede-oprichter & Creative Director

Mohamed Adroun

Mede-oprichter, Viool, Percussie & Zang

Dwight Breinburg

Muzikale dramaturgie

Anastasios Sarakatsanos

Mede-oprichter, Viool, Rabab & Zang

Mohamed Chairi

Zang & Percussie

Salah Eddine Mesbah

Percussie

Ahmed Khaili

Muzikaal leider, Qanun, Ud & Zang

Ahmed El Maai

Geluidstechnicus

Khalil Khoury

Productieleider AAO

Eva Hermus

Mede-oprichter & Consigliere

Yassine Boussaid

Muziekproducent

Anas Soudfa

Het AAO organiseert sinds 2016 het tweejaarlijkse Ud festival. De Ud is een zeer oud instrument die in verschillende culturen een eigen muzikale kleur heeft gekregen.

Een muzikale kleur die nauw samenhangt met de muzikale traditie van de gemeenschappen. Handelslieden wisten naast goederen ook muziek uit te wisselen. Uit diverse overleveringen duikt de ud op als een van de symbolen van deze culturele kruisbestuivingen. Dit instrument onderscheidde zich door zijn aanpassingsvermogen zonder verlies van zijn karakter en identiteit.

Tijdens dit festival staat het oer instrument de ud centraal in klassiek Spaans Arabisch repertoire, eigentijdse cross-overs en in de Arabische populaire muziek van vandaag. Nationale en internationale ensembles en solo ud spelers uit divers muzikale windstreken nemen deel aan concerten in Nederland. Van hedendaagse muzikale kleuren tot en met traditionele vormen.

Ons community centrum MAQAM is een creatieve ruimte voor buurtbewoners, talent en creatieven. MAQAM biedt een programma dat bestaat uit concerten, presentaties, tentoonstellingen, repetities, workshops en masterclasses.

In drie inspirerende ruimtes vinden uiteenlopende dag- en avondprogramma's plaats. Van fotografie workshops tot en 
met concerten en van woordkunst-masterclasses tot en 
met muziekrepetities.

Het woord MAQAM komt voor in het Arabisch, Perzisch en Turks en is een verwijzing naar een muzikale melodieuze modus. Diverse modi vormen een rijk muzikaal palet aan kleuren en structuren met ruimte voor improvisatie en gevoel. Naast de muzikale verwijzing
staat MAQAM ook voor positie, locatie en plaats.

Volg MAQAM op social media

Adres

Jan van Schaffelaarplantsoen 21061 BS Amsterdam

Bekijk op Google maps →

Contact

PR vragen

Mail Bouchra

Boekingen

Mail AAO

Zo bereik je ons

Wij zijn gevestigd in MAQAM, in Amsterdam Bos en Lommer aan de rand van de Kolenkitbuurt.

Openbaar vervoer: Je reist vanaf station Amsterdam Centraal naar MAQAM met bus 21 (richting Geuzenveld), uitstappen bij halte Bos en Lommerplein. Of met Metro 51 (richting Isolatorweg) uitstappen bij halte Burgemeester de Vlugtlaan. Vanaf Amsterdam Sloterdijk reis je met bus 15 (richting station Zuid) het snelst naar MAQAM. Vanaf Bos en Lommerplein is het slechts enkele minuten lopen. Ook kunt u gebruik maken van tram 7. Uitstappen bij halte Bos en Lommerplein, na enkele minuten lopen, arriveert u bij MAQAM. Plan vooraf je route van deur tot deur op 9292.nl.

Fiets- en auto parkeertips:Kom je met de fiets? Je kunt jouw fiets makkelijk voor de deur stallen. Wel aan een fietsnietje vastmaken. Met de auto kun je in Bos en Lommer tegen een betaald tarief parkeren of gebruik maken van de goedkope P+R opties aan de rand van de stad. Vanaf P+R Bos en Lommer loop je binnen 4 minuten naar MAQAM.