Het Amsterdams Andalusisch Orkest speelt verschillende muziekvormen van Granada tot en met Bagdad uit diverse tijdsperioden en stijlen. Van het rijke Arabo Andalus repertoire tot en met de mystieke Oosterse muziek, en van de geraffineerde improvisatiemuziek uit de Arabische wereld tot en met de volkse muziek uit de Maghreb.

Het Amsterdams Andalusisch Orkest speelt drie soorten Arabo Andalus repertoires. De tarab (klassiek) is het rijke repertoire uit Al Andalus.

De chaabi andalusi richt zich op de muzikale crossovers en de volksmuziek met invloeden van het Arabo Andalus repertoire. Grote meesters als Abdesadaq Chekara (1933-1998) stond aan de basis van de chaabi andalusi.

De sufi andalusi is de mystieke spirituele sound van de Arabo Andalus muziek. De muziek en vocale improvisatie die van meester op leerling in de zawiyas (heilige graftombes) wordt overdragen.

Naast deze drie repertoires zet het Amsterdams Andalusisch Orkest zich ook in voor muzikale verdieping en staat ook met andere Andalusisch georiënteerde genres op het podium, zoals de malhoun en de flamenco. Naast de Andalusische repertoires specialiseert het AAO zich ook op de Oosterse sharqi muziek.

In de Tribute serie eert het orkest helden uit het verleden als Oum Kalthoum, Abdelhalim Hafez en Mohamed Abdelwahab. Ook worden hedendaagse elementen en nieuw gecomponeerde muziek op het podium gepresenteerd.

Ondertussen maakt het orkest meer dan muziek. Zo heeft het AAO een uitgebreid aanbod aan muziekeducatie en exposities en is het organisator van het Ud Festival. Daarnaast produceert het Amsterdams Andalusisch Orkest concerten/theatervoorstellingen met een specifiek thema of focus op een bepaald genre. De theatervoorstellingen van het Amsterdams Andalusisch Orkest richten zich op de zeggingskracht van muziek en cultuur van Al Andalus. Door middel van een combinatie tussen verhalen, spel en natuurlijk muziek.

Ons bestuur

Inssaf Cherif (voorzitter)
Jan Cremers (penningmeester)
Nadia Zerouali
Kiki van de Berg

Onze partners

Maak kennis met ons enthousiaste team!

Mede-oprichter & Creative Director

Mohamed Aadroun

Zakelijk directeur

Siham Bourakaa

Mede-oprichter, Viool, Rabab & Zang

Mohamed Chairi

Mede-oprichter, Viool, Percussie & Zang

Dwight Breinburg

Financieel

Karen Smit

Artiesten coördinator & Productie

Hassan Bakkali

Productieleider

Eva Hermus

PR & Communicatie

Bouchra el Khannoussi

Qanun, Ud & Zang

Ahmed El Maai

Ud

Haytham Safia

Zang

Fatiha Alyoud

Daf

Pouriya Jaberi

Contrabas en basgitaar

Remy Dielemans

Viool

Hannelore de Vuyst

Alt Viool

Hessel Moeselaar

Percussie

Modar Salama

Percussie

Ahmed Khaili

Piano

Xavi Torres VI

Muziekproducent

Anas Soudfa

Viool, Bouzouki

Mohamed Al Mokhlis

Contrabas & gitaar

Daniël van Huffelen

Viool

Jaafar Lougmani

Percussie

Youssef Chair

Nay & Fluit

Marianne Noordink

Zang & Percussie

Salah Eddine Mesbah

Qanun & Geluidstechnicus

Khalil Khoury

Het AAO organiseert sinds 2016 het tweejaarlijkse Ud festival. De Ud is een zeer oud instrument die in verschillende culturen een eigen muzikale kleur heeft gekregen.

Een muzikale kleur die nauw samenhangt met de muzikale traditie van de gemeenschappen. Handelslieden wisten naast goederen ook muziek uit te wisselen. Uit diverse overleveringen duikt de ud op als een van de symbolen van deze culturele kruisbestuivingen. Dit instrument onderscheidde zich door zijn aanpassingsvermogen zonder verlies van zijn karakter en identiteit.

Tijdens dit festival staat het oer instrument de ud centraal in klassiek Spaans Arabisch repertoire, eigentijdse cross-overs en in de Arabische populaire muziek van vandaag. Nationale en internationale ensembles en solo ud spelers uit divers muzikale windstreken nemen deel aan concerten in Nederland. Van hedendaagse muzikale kleuren tot en met traditionele vormen.

Ons community centrum MAQAM is een creatieve ruimte voor buurtbewoners, talent en creatieven. MAQAM biedt een programma dat bestaat uit concerten, presentaties, tentoonstellingen, repetities, workshops en masterclasses.

In drie inspirerende ruimtes vinden uiteenlopende dag- en avondprogramma's plaats. Van fotografie workshops tot en 
met concerten en van woordkunst-masterclasses tot en 
met muziekrepetities.

Het woord MAQAM komt voor in het Arabisch, Perzisch en Turks en is een verwijzing naar een muzikale melodieuze modus. Diverse modi vormen een rijk muzikaal palet aan kleuren en structuren met ruimte voor improvisatie en gevoel. Naast de muzikale verwijzing
staat MAQAM ook voor positie, locatie en plaats.

Volg MAQAM op social media

Adres

Jan van Schaffelaarplantsoen 21061 BS Amsterdam

Bekijk op Google maps →

Contact

PR vragen

Mail Bouchra

Boekingen

Mail AAO

Zo bereik je ons

Wij zijn gevestigd in MAQAM, in Amsterdam Bos en Lommer aan de rand van de Kolenkitbuurt.

Openbaar vervoer: Je reist vanaf station Amsterdam Centraal naar MAQAM met bus 21 (richting Geuzenveld), uitstappen bij halte Bos en Lommerplein. Of met Metro 51 (richting Isolatorweg) uitstappen bij halte Burgemeester de Vlugtlaan. Vanaf Amsterdam Sloterdijk reis je met bus 15 (richting station Zuid) het snelst naar MAQAM. Vanaf Bos en Lommerplein is het slechts enkele minuten lopen. Ook kunt u gebruik maken van tram 7. Uitstappen bij halte Bos en Lommerplein, na enkele minuten lopen, arriveert u bij MAQAM. Plan vooraf je route van deur tot deur op 9292.nl.

Fiets- en auto parkeertips:Kom je met de fiets? Je kunt jouw fiets makkelijk voor de deur stallen. Wel aan een fietsnietje vastmaken. Met de auto kun je in Bos en Lommer tegen een betaald tarief parkeren of gebruik maken van de goedkope P+R opties aan de rand van de stad. Vanaf P+R Bos en Lommer loop je binnen 4 minuten naar MAQAM.

Stage Marketing en Productie

Wij zoeken een creatieve marketing en productie stagiair(e). Zit jij in je derde of vierde jaar van een hbo-opleiding? Met een focus op (online) marketing, digitale en social media? Dan zijn wij per direct op zoek naar jou!

Meer lezen

Over deze stage

Wil jij bijdragen aan alle mooie theaterproducties en programma’s van het Amsterdams Andalusisch orkest? Wil jij in een inspirerende omgeving werken waarbij je de mogelijkheid krijgt om zelfstandig kleine projecten op te pakken. Je krijgt de mogelijkheid om betrokken te zijn bij het opstarten en realiseren van diverse projecten.

Wat ga je doen?

Tijdens deze stage draag je bij aan de praktische en inhoudelijke organisatie van onze programma’s.

Jouw proactieve organisatie-skills en je creativiteit zijn hierbij belangrijk. Jij werkt nauw samen met de Marketing & PR-medewerker tijdens de promotie van onze concerten, theatervoorstellingen en andere events in ons community-center MAQAM. Daarnaast werk je samen met de producent tijdens de organisatie van de diverse programma’s.

Wie ben je?

·       Je volgt een relevante opleiding, (Marketing, Media en/of Communicatie o.i.d);

·       Ervaring met en gevoel voor online (social) media, content schrijven;

·       Je bent op de hoogte van de laatste social mediatrends;

·       Je bent communicatief vaardig en hebt een vlotte pen;

·       Je bent een organisatorisch talent;

·       Je bent een proactief, enthousiast, leergierig en creatief;

·       Je werkt goed in een team en kan daarnaast zelfstandig kleine projecten oppakken en uitvoeren.

Werkzaamheden

We werken in een klein team en dat betekent dat je écht onderdeel bent van de organisatie en veel verantwoordelijkheid en zelfstandige taken krijgt;

·       Je maakt content (foto, visuals, video) voor de website, social media en nieuwsbrieven.

·       Je bedenkt offline en online promotieacties.

·       Je verricht webcare op de social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube etc.).

·       Je beheert ook de reguliere offline communicatiemiddelen en zet deze effectief in samen met de PR-medewerker.

·       Je produceert programma’s in aanloop naar en tijdens de uitvoering samen met de producent;

·       Je zorgt voor de aankleding van het programma;

·       Je bent aanwezig tijdens evenementen en vangt de gasten op;

·       Je notuleert interne en externe overleggen;

·       Deze stage is voor 4/5 dagen per week voor een periode van 5/6 maanden.

Let op: tijdens voorstellingen zijn jouw werkzaamheden ook buiten kantooruren, ‘s avonds en in het weekend.

Wie zijn wij?

Het Amsterdams Andalusisch Orkest staat voor het muzikaal erfgoed van Andalusië. Tussen de 9e en 15e eeuw maakte dit deel van Europa furore op gebied van muziek, literatuur en wetenschap. Destijds heette dit gebied Al Andalus en leefden diverse bevolkingsgroepen en religies samen. Anno nu vertelt het Amsterdams Andalusisch Orkest het verhaal van Al Andalus en de betekenis voor onze samenleving via muziek, theater, literatuur en educatie.

In september 2021 openende we ons community-center, MAQAM in Amsterdam-West samen met onze partners Foam, fotografiemuseum en theater de Meervaart. MAQAM is een creatieve ruimte voor buurtbewoners, talent en creatieven. Ons programma bestaat uit concerten, presentaties, tentoonstellingen, repetities, workshops en masterclasses. In drie inspirerende ruimtes vinden uiteenlopende dag- en avondprogramma's plaats. Van fotografie workshops tot en met concerten en van woordkunst-masterclasses tot en met muziekrepetities. Voor meer informatie, bekijk www.maqam.amsterdam.  

Arbeidsvoorwaarden

Het Amsterdams Andalusisch Orkest biedt een uitdagende, zeer gevarieerde stage in een dynamische organisatie met veel mogelijkheden om eigen initiatieven te ontplooien. Bovendien kun je gratis voorstellingen bijwonen. Er is sprake van een kleine maandelijkse vergoeding.

Solliciteren of meer weten?

Mail jouw motivatie met CV naar: pr@amsterdamsandalusischorkest.nl o.v.v stage Marketing en productie.

Voor vragen kan je contact opnemen met Bouchra el Khannoussi, PR & Marketing.  via pr@amsterdamsandalusischorkest.nl.

Solliciteer direct
Sluiten

Productieleider/ Uitvoerend Producent (ZZP)

Ter versterking en uitbreiding van onze productieafdeling bij het Amsterdams Andalusisch Orkest zijn wij op zoek naar een Productieleider/ Uitvoerend Producent voor gemiddeld 3 dagen per week (zzp-basis) per 1 september 2024.

Meer lezen

Wie zijn wij?

Het Amsterdams Andalusisch Orkest is opgericht met als doel het Andalusisch erfgoed op het gebied van kunst en cultuur te verbinden met het heden. Het orkest, speelt op internationaal niveau verschillende muziekvormen uit een gebied dat zich uitstrekt van Granada tot Bagdad, uit diverse tijdsperioden en stijlen. AAO brengt niet alleen de muziek terug naar Europa, maar combineert dit met bestaande en zelfgeschreven verhalen, gedichten en theater. De zeggingskracht van de muziek en de verhalen erachter zijn op artistiek cultureel gebied de verbinding tussen heden en verleden.

Het AAO werkt veel samen met diverse ensembles, orkesten, gezelschappen, artiesten en grootheden uit de Arabische muziekwereld. Het aanbod aan activiteiten van het AAO is daarom breed en heel divers, van concerten in de Meervaart, TivoliVredenburg, het Concertgebouw tot een jeugdvoorstelling in Theater De Krakeling of De Schuur, van muziektheatervoorstelling in de Markthallen, dansvoorstelling op Oerol tot een jamsessie bij MAQAM. Geen project is hetzelfde!

Neem een kijkje op onze Instagram om een indruk te krijgen van onze activiteiten.

Wie zoeken wij?

Wij zoeken een collega die enthousiast wordt van onze concerten en activiteiten. Als productieleider/uitvoerend producent werk je nauw samen met de artistiek leider, hoofd productie en artiestencoördinator. Je zorgt ervoor dat producties optimaal verlopen, zowel in voorbereiding als in de uitvoering.

Hieronder de belangrijkste taken die bij je functie horen:

 • Je bent aanspreekpunt en uitvoerend aanwezig bij de concerten van AAO;
 • Je bent in de uitvoering de schakel tussen het theater/concertzaal, het orkest, de technici en artiestencoördinator;
 • Je maakt repetitie, montage -en speelschema’s;
 • In samenspraak met de technicus maak je riders en technische lijsten;
 • Opstellen van draaiboeken;
 • Het bijdragen aan en notuleren van productievergaderingen;
 • Het afstemmen van het reis -en verblijfplan met de artiestencoördinator;

Wat neem jij mee?

 • Kennis van artistieke -en productieprocessen;
 • Je bent assertief, open en hebt sterke communicatieve vaardigheden;
 • Je kunt goed zelfstandig werken maar durft ook om hulp te vragen
  - Je bent flexibel en bereid om ook in de avonden en weekenden te werken (zowel uitvoerend als tijdens preproductie);
 • Je weet prioriteiten te stellen, overzicht te houden en je bent in staat rust te bewaren in complexe situaties;
 • Je bent in staat tot meerdere ballen in de lucht te houden en zowel kleine als medium grootte producties gelijktijdig te produceren;
 • Je bent goed bekend met Word en Excel en kan werken met planningssystemen;
 • Je bent in het bezit van rijbewijs B;
 • Meertaligheid (Frans/Spaans/Arabisch/Engels) is een pre;
 • Woonachtig in Amsterdam;

Wat bieden wij jou?

 • Mogelijkheid voor groei en ontwikkeling binnen de organisatie
 • Werken binnen dynamische organisatie met veel ruimte voor eigen inbreng, een informele werksfeer en fijne collega’s;
 • Een werkomgeving waar geen dag hetzelfde is;
 • Gemiddeld 3 dagen per week. De verdeling van de dagen is in overleg (piek- en rustperiodes), waarbij in eerste instantie de focus ligt op uitvoerende productie;
 • Beloning op zzp-basis en is afhankelijk van leeftijd, werkervaring en conform Cao NAPK Muziekensembles;
 • Reiskostenvergoeding.

Werkervaring in een functie als deze of een opleiding in die richting is een pre, maar geen vereiste. De functie staat ook open voor mensen die op een andere manier de benodigde vaardigheden hebben geleerd en/of mensen die zich op dat punt nog aan het ontwikkelen zijn.

Reageren op of vragen nav de vacature?

Voor meer informatie over deze vacature kun je contact opnemen met Eva Hermus, hoofd Productie AAO, via productie@amsterdamsandalusischorkest.nl.

Sollicitaties, inclusief CV en korte motivatie kunnen uiterlijk vrijdag 17 juni 2024 gemaild worden naar productie@amsterdamsandalusischorkest.nl met als onderwerp ‘Sollicitatie Productieleider/Uitvoerend producent’. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 25, 26 en 28 juni 2024.

Solliciteer direct
Sluiten