Het Amsterdams Andalusisch Orkest viert de erfenis van Umm Kulthum, icoon van de Arabische cultuur, met een drieluik dat verschillende kanten belicht van de Egyptische zangeres. Vlak na Eid-al-Fitr (Suikerfeest) is het tijd om stil te staan bij haar spirituele kant. Als geen ander kon Umm Kulthum met haar stem een diepgaande verbinding aangaan met het publiek.
Umm Kulthum groeide op in een traditioneel Egyptisch dorp, waar religieuze muziek en koranrecitatie het dagelijks leven kleur gaven. Haar vader, een imam en koranreciteur, liet haar al op jonge leeftijd meezingen bij spirituele bijeenkomsten. Deze vroege vorming gaf haar een diepgeworteld gevoel voor de emotionele kracht van zang en de verfijning van de Arabische toonladders (maqam).
De spirituele stijl waarin zij opgroeide, met ruimte voor bezieling, herhaling en verstilling, bleef haar hele carrière hoorbaar. Zelfs in haar wereldlijke repertoire klinkt een geladen intensiteit door die haar luisteraars tot op de dag van vandaag raakt.
Dit concert brengt haar spirituele repertoire samen en werpt daarmee een uniek licht op Umm Kulthums werk. Het laat ons voelen waarom zij door velen wordt gezien als de stem van hun ziel.
is een zangeres die wereldwijd populair is onder liefhebbers van Arabische muziek. Zij mengt traditionele Arabische muziek met moderne pop en zal de spirituele kracht van Umm Kulthums repertoire vertolken.
Blijf op de hoogte van het AAO
Mocht je op de hoogte willen blijven van de concerten en activiteiten van het Amsterdams Andalusisch Orkest meld je dan aan voor de AAO nieuwsbrief (circa 6-8 keer per jaar)
‘Voor mij en voor mijn collega's in het orkest is deze samenwerking een bijzondere ervaring. We hebben sinds december 2024 gesprekken gevoerd met Bushra (El Turk, componist) en collega’s van de Nationale Opera en Meervaart om de muziek van Umm Kulthum binnen de opera een plek te geven. Tijdens de repetities ondervonden we letterlijk hoe het samenspel ontstond tussen traditionele en nieuwe, experimentele muziekvormen. Bushra wilde, door het mengen van haar composities en de muziek van Oum, harmonie en communicatie tot stand brengen tussen twee verschillende muzikale elementen. Ik denk dat ze hierin is geslaagd.’
Vernieuwing en traditie
‘Het is spannend om te zien hoe de combinatie ontstond van een muzikale compositie die veel drama en spanning in zich draagt -ook vanwege de zware thema’s in het verhaal van Wajdi Mouawad- en de meer traditionele muziek die is geworteld in het geheugen van een groot deel van het Arabische publiek.
De grootste technische uitdaging was voor ons, musici die gespecialiseerd zijn in Arabische muziek en het Arabo-Andalusische repertoire, om te gaan met een nieuwe, experimentele muziekvorm. Ik denk dat we een overtuigende bijdrage hebben kunnen leveren aan de productie, mede dankzij grondige studie en de achtergrond van onze muzikale training. We zijn trots op deze samenwerking!’
Elias El Houssaini is een Marokkaanse violist, componist en muziekdocent. Met zijn kennis van Arabische en Andalusische muziek heeft hij bijgedragen aan tal van muzikale projecten in Marokko en daarbuiten. Zo heeft hij recent een nouba (muziekstuk) vastgelegd voor de unieke Anthologie van de Arabo-Andalusische muziek. Naast het bewerken en documenteren van muziekstukken, onderwijst hij studenten in de specifieke Arabische muzikale grammatica. Hij werkte samen met Spaanse artiesten als Estrella Morente, Troupe Librejano en schreef mee aan een publicatie over de legendarische zanger en muzikant Abdessadak Chekara.
Meer informatie en tickets voor Oum: A Son's Quest For His Mother